Instagram had zijn weekje niet

“Toch niet zo heel verwonderlijk?” was de reactie die ik had toen Instagram via zijn aangepaste gebruiksvoorwaarden aangaf uiteindelijk geld te willen verdienen aan jouw foto’s. En ook: “hoe gaat Instagram in godsnaam geld verdienen aan die tonnen, vrij onbenullige foto’s van katten, eten en wazige landschappen?”

Facebook heeft Instagram voor een miljard dollar gekocht. Het is niet meer dan normaal dat CEO Mark Zuckerberg daar vroeg of laat wat return op wil hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat de veranderingen in de algemene voorwaarden goedbedoeld waren. Ze wilden de gebruikers klaarmaken voor toekomstige veranderingen. Misschien niet meteen voor morgen, maar dan wel over zes maanden of een jaar. Het grote probleem is natuurlijk dat die gebruiks- en algemene voorwaarden altijd worden opgesteld in een onverstaanbaar soort legalees waar een standaardgebruiker zenuwachtig van wordt.

483598_4964431389797_1103995893_n

Een Instagramfoto van mezelf: een onbenullig landschap in Zwijnaarde. Het kreeg dertien likes.

Toch hadden nagenoeg alle media begrepen dat Instagram voortaan jouw foto’s zou doorverkopen. Enkelen hadden zelfs al de suicide of het definitieve einde van Instagram voorspelt. En inderdaad: heel wat gebruikers exporteerden hun foto’s en sloten hun account prompt af. Qua overreactie kan dat tellen. De meeste accounts op Instagram zijn onbeveiligd en openbaar. Staan gebruikers er dan sowieso niet bij stil dat hun foto’s zomaar voor het grijpen liggen?

De verkoop en het gebruik van persoonlijke foto’s in advertenties werd al snel tegengesproken door Kevin Systrom, de co-oprichter van de fotodienst. Enkele dagen daarna werden de gebruiksvoorwaarden voor advertenties weer teruggedraaid naar hoe ze waren in 2010. “Niets gebeurd, doorlopen nu.”

Toch is het een waardevolle les voor alle partijen. Informeer gebruikers zo goed mogelijk, in standaardtaal, wanneer je ingrijpende stappen doorvoert in je algemene voorwaarden. Achter die account-ID’s en foto’s zitten mensen. En voor gebruikers: hoe leuk een webdienst vandaag ook kan zijn, morgen kunnen de voorwaarden eenzijdig veranderen die de hele opzet van een dienst kunnen veranderen en waarin jij een hoofdrol speelt. Alles wat vandaag privé is op het internet kan morgen openbaar zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s